SEZONA 2014 in SREČNO 2015

Leto se poslavlja in z njim tudi letošnja sezona državnega prvenstva.

Hvala, najprej vsakemu klubu posebej, ki je kakor koli omogočil in pomagal zvezi, da smo izpeljali vse zastavljene cilje. Sezono 2014 si bomo prav gotovo zapomnili kot eno prelomnih za obstoj ORZS v slovenskem prostoru, tako po organizacijski plati kot tudi s strani članstva naših članov. Kljub težkim trenutkom smo zdržali in se  obdržali.

 

Dobro klimo v zvezi in skupno delo bomo poskušali vzdrževati in še nadgraditi tudi v prihajajoči sezoni 2015.

Franko Špacapan, organizaciski odbor ORZS

Vsem klubskim kolegom in ostalim offraderskim navdušencem, želimo veliko prašnih in blatnih užitkov ter sreče v letu 2015

 Rezultati sezone 2014

 Objavljamo letošnje dosežene rezultate na posameznih tekmah in v skupnem točkovanju. V decembru bo skupščina na kateri se bo določilo mesto podelitve priznanj za sezono DP 2014.

 

Skupni rezultati

Zahvaljujemo se vsem tekmovalcem za dosežene uspehe

 Peta tekma - Sermin 2014

Off Road club Obala je organiziral 25 oktobra 2014 srečanje terenskih vozil na Laporokopu SERMIN, v SOFT-u in HITROSTNI preizkušnji, oboje je štelo za državno prvenstvo.

 

Rezultati

Srečanje terencov v Pomurju 2014

Društvo A.R.O. Trnje prireja v soboto, 6. septembra 2014 od 10. ure dalje, 18. tradicionalno srečanje lastnikov in ljubiteljev terenskih vozil iz Slovenije in tujine. Za vse, ki želijo sodelovati v povorki organizirajo zbor ob 10. uri na bencinski črpalki v Odrancih. Srečanje bo potekalo na poligonu v Trnju.

 

Na srečanju si lahko ogledate različna terenska vozila, vojaška vozila, tekmovanje v OFF ROAD-u z bogatimi nagradami ali pa tudi sami tekmujete. Vabljeni vsi na srečanje, kjer boste predstavili vaša vozila našim članom in gostom. Organizator bo poskrbel za zabavo ter za vse lačne in žejne!

Vse dodatne informacije na tel. št.: 031/735-410 (Jože Sarjaš)

Veselimo se srečanja z vami!

Četrta tekma - Renče 2014

Društvo Extreme Team je v soboto 24. in nedeljo 25. maja 2014 priredilo off road tekmovanje v glinokopu pri opekarnah v Renčah.

Tekmovalo se je v disciplinah harda in spretnostni preizkušnji.

Rezultati

Tretja tekma - Vogrsko 2014

Društvo 4x4 Lijak je v  soboto 10. in nedeljo 11. maja 2014 priredilo off road tekmovanje v glinokopu Vogrsko na Okroglici. Tekmovalo se je v disciplinah harda, soft triala in spretnostni preizkušnji. Skratka lepa tekma

 

Spretnostna vožnja je traja eno uro in bila lepa preizkušnja za vzdržljivost vozil in tekmovalcev, hard pa je že tako paradna disciplina Lijaka in tudi tokrat ni razočaral, poln spetaklov za gledalce in  tekmovalce. Več  o poteku dogajanja na spletni strani društva 4x4Lijak.

Rezultati

Hvala vsem ljubiteljem off roada

Druga tekma - Dobrovnik 2014

Spet je leto naokoli in Društvo ljubiteljev terenskih vozil ARO iz Trnja je 26. 04. 2014 v peskokopu NOGRAD v Dubrovniku spet organiziralo tekmovanje za državno prvenstvo v spretnostni in hard disciplini. Kljub petkovemu slabemu vremenu in razmočeni progi je tekmovanje v soboto dobro uspelo. Spretnostna preizkušnja na klasični vsakoletni progi je povzročala organizatorju in predvsem tekmovalcem z višjimi štartnimi številkami nemalo preglavic, a blata je bilo za vse dovolj. Hard, zasnovan z osnovami premagovanja terena ni povzročal velikih težav in hardisti so z lahkoto premagovali ovire in prevozili lepo število krogov.

 

Organizator je kljub slabemu vremenu organiziral lepo tekmo. Želimo si še več takšnih tekmovanj. Nasvidenje naslednje leto.

Rezultati

 

 

Prva tekma - Naklo 2014

Sport touring club Panther Kamnik je pripomogel, da je tradicionalno tekmovanje Slovenija off road, ki je bilo v soboto, 15. marca 2014, v gramoznici Bistrica pri Naklem po dolgem času spet štelo za državno prvenstvo.

Rezultati DP

 

Zakon o ohranjenju narave

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je 24. januarja 2013 v javno razpravo posredovalo Osnutek Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o ohranjanju narave. Namen zakona je tudi celovita ureditev vožnje z vsemi vozili na motorni in drug lasten pogon in kolesi v naravnem okolju, in sicer tako, da se tudi v naravnem okolju vožnja omeji le na utrjene površine oziroma prometno infrastrukturo, vožnja izven cest pa v celoti prepove in ustrezno kaznuje. Novela zakona kot naravno okolje določa območja izven naselij in cestnega omrežja, nadalje območja, ki so z prostorskimi akti določena kot površine za rekreacijo in šport in ki vključujejo tudi rabo za namene vožnje z vozili na motorni pogon in s kolesi, objekte in omrežja gospodarske javne infrastrukture in območij rudarskih operacij. Za gozdni prostor zakon predpisuje še poseben režim vožnje. V gozdnem prostoru je vožnja z vozili na motorni pogon dovoljena le na gozdnih cestah, ne pa tudi na ostalih gozdnih prometnicah. V gozdnem prostoru je z izjemo omrežja javnih cest in nekategoriziranih cest, ki se uporabljajo za javni cestni promet, tudi popolnoma prepovedano organiziranje voženj z vozili na motorni pogon ali njihova uporaba za testne vožnje, športne, tekmovalne in reklamne vožnje ter njim podobne oblike uporabe. Zakon vsebuje tudi izjeme od prepovedi vožnje, ki so pogojene z opravljanjem dejavnosti, ki se izvajajo v tem okolju (gozdarjenje, kmetovanje, vzdrževalna dela na objektih, nadzor in drugo) ter za primer pomoči pri reševalnih akcijah. Z namenom preventivnega učinkovanja zakona so v predlogu zakona predvidene visoke kazenske sankcije, med drugimi tudi možnost zasega vozila. Za izvajanje zakona bo izjemno pomembno zagotavljanje nadzora nad vožnjami v naravnem okolju tako z vidika inšpekcijskih služb, policije, carinskih organov in naravovarstvenega nadzora. Temu ustrezna so tudi velika pooblastila, ki bodo podeljena izvajalcem nadzora. Rok za pripombe je 24. februar 2013. (povzeto s strani ministrstva, 2.2.2014)

 Ilustracije: Samo Jenčič

Združenje terenskih voznikov bo pod okriljem ORZS sodelovalo pri pripravi predlogov za oblikovanje novega zakona. Zveza združuje naslednje panoge:

-terenska vozila
-enduro
-motokros
-4 kolesniki
-snežne sani

Zapisnik sestanka

Vabljeni vsi ljubitelji posameznih panog.

Predloge pošljite na: info@orzs.si

Več o dogajanjih in odzivih na forumu 4x4.  več

 

AKTUALNO

Pravilnik ORZS 2012 (terenci)

Tekmovanja DP 2023

  • 22.-23 april 2023, Radovljica - White Tiger
  • 18.-19. junij 2023, Vogrsko - ORC Extreme team
  • 26-27. avgust 2023, Vogrsko - 4x4 Lijak
  • september-oktober 2023 - rezervni termin

Klubska srečanja:

  • 2. september 2023, Trnje - ORC ARO